Temat gotowania na campingu to temat rzeka.
Znani są amatorzy grilla, co drugi traktuje szczypce do grilla jak sezonowy atrybut
władzy.
Mmm aż zapachniało karkóweczką i kiełbaską, ale zimą to opcja dla najbardziej
zatwardziałych fanów grilla którym chłód nie straszny, a i znany jest sposób na
uniwersalne rozgrzanie naszą kultową MIAZGĄ !!
Druga grupa to amatorzy konserw wszelakich, kierując się w życiu dewizą „Urlop bez
konserwy to taki któremu brak werwy”.
No bo niech pierwszy rzuci kamień ten kto nigdy nie przywiózł na nasz camping
Turystycznej lub Tyrolskiej, nie bez powodu otwieracz do konserw jest najczęściej
ginącą rzeczą na naszym campingu.
No i zostaje nam grupa 3, wręcz burżujska …
To towarzystwo najbardziej ochoczo zapełnia nasz śmietniki. Pizza z dostawą?
Domowe obiadki na wynos? Żaden problem to wszystko znajdziecie w Ustroniu
Morskim. Na terenie naszej miejscowości spora część restauracji świadczy posiłki z
dostawą i doskonale zna nasz camping.
Oczywiście w sezonie nie ma tego problemu gdyż jest czynny jedyny słuszny lokal
na terenie naszego campingu czyli GórBar z najlepszą rybką, pysznymi śniadaniami
oraz najzimniejszym piwkiem.
Ale co robić zimą?
Mamy metodę na głoda! To nasza brzozowa, w pełni wyposażona kuchnia. Nie
każdy wie że na terenie campingu znajdują się aż 2 kuchnie.
Pierwsza znajduję się w brzozowym pensjonacie na 1 piętrze, a druga na Brzozówce
tuż obok boiska i świetlicy.
Nasze kuchnie są wyposażone we wszelkie niezbędne dla campingowców gadżety,
lodówki, mikrofalę, czajnik, kompletna zastawa stołowa, kuchenki gazowe a nawet
piekarnik, obie ogólnodostępne dla wszystkich gości naszego pola.
No to ok, mamy gdzie a teraz pytanie co ugotować.
Już biegniemy z pomocą gdyż nie samą Miazgą człowiek żyje.
 
Tortilla z ziemniaków
Ziemniaki, jajka czy wędlina to obowiązkowe produkty, które powinniśmy zabrać na
wypad na łono przyrody. Wystarczy maszynka gazowa i patelnia, byśmy mogli
przygotować znakomite danie.
Składniki: cztery jajka, kilka ugotowanych ziemniaków, dwie łyżki groszku z puszki,
kawałek kiełbasy wędzonej, dwa ząbki czosnku, olej, sól i pieprz. Jajka wbijamy do
miski, dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki i kiełbasę, groszek i posiekany
czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy
masę. Przykrywamy i smażymy, aż jajka się zetną.
 
Konserwowa szynka panierowana
Na biwak czy camping zabieramy bardzo często puszki z mielonką czy szynką.
Dodajemy je do kanapek, które jednak szybko mogą się znudzić. Wykorzystajmy je
więc w innym przepisie.
Potrzebujemy: puszkę konserwowej szynki, dwa jajka, dwie łyżki mąki, pół szklanki
bułki tartej, olej lub smalec. Szynkę kroimy w grube plastry i obtaczamy je po kolei w
mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i podajemy z sałatą i ugotowanym
ryżem lub makaronem.
 
Pulpeciki z grilla
Z campingiem nieodłącznie kojarzy się grill. Szczególnie, że bez problemu kupimy
nawet jednorazowe grille, więc zrobienie potrawy z rusztu nie będzie większym
problemem.
Składniki: pół kilograma mielonej wołowiny, kilka plasterków wędzonego boczku,
dwa jajka, pól pęczka natki pietruszki, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Mięso wyrabiamy z
jajkami i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki,
każdą kładziemy na naoliwionym kawałku folii aluminiowej i zawijamy. Układamy na
grillu i pieczemy piętnaście minut. Pod koniec kładziemy na rozpalonym ruszcie
plasterki boczku i przypiekamy z obu stron. Podajemy z ryżem.
 
Gulasz z warzywami
Oprócz potraw pieczonych czy smażonych bardzo łatwo przygotować na biwaku
dania duszone, jednogarnkowe. Mało pracy, mało zmywania, a efekt znakomity.
Potrzebujemy: pół kilograma mięsa wołowego, marchewka, papryka zielona,
papryka czerwona, cukinia, cebula, kilka ząbków czosnku, puszka pomidorów, olej,
słodka papryka, suszony tymianek, sól i pieprz. Mięso kroimy w dużą kostkę.
Rozgrzewamy w garnku olej, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, smażymy i
dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa oraz pomidory. Doprawiamy i dusimy pół
godziny. Podajemy z pieczywem.
 
Makaron z serem
I na koniec potrawa prosta i jednoznacznie kojarząca się z biwakiem. Makaron jest
lekki, pożywny i smaczny, więc każdy chętnie się skusi.
 
Potrzebujemy: pół kilograma makaronu, szklanka tartego sera typu gouda lub
cheddar, dwie szklanki śmietany 30 proc., suszony czosnek, papryka ostra, sól i
pieprz. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Do garnka wlewamy
śmietankę, makaron i przyprawy. Gdy śmietanka zacznie wrzeć, dodajemy starty ser,
wyłączamy gaz i mieszamy szybko. Podajemy od razu.
 
Mam nadzieję, że teraz już wszyscy wiecie że Camping Pod Brzozami jest fajny
przez cały rok.
A jeśli marzy Wam się kiełbaska z ogniska to już niebawem świetna okazja 9-11.02
Walentynki Pod Brzozami oraz 8-10.03 Dzień Kobiet. Szykujemy imprezę taneczną,
ognisko z pieczeniem kiełbasek na koszt Prezesa i masę innych atrakcji.
Widzimy się na Camping Pod Brzozami Ustronie Morskie
 
Facebook
YouTube
Instagram